Helion IT organiseert eerste applicatie-virtualisatie seminar

In de Verkadefabriek in Den Bosch heeft Helion IT het eerste seminar omtrent applicatie virtualisatie gehouden. In één van de bioscoopzalen werden de deelnemers seminarcollagegeïnformeerd over de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied door sprekers van Microsoft en VMware.

Waar nodig werden de sprekers op technisch vlak ondersteund door specialisten van Helion IT.

Microsoft
Dat virtualisatie door Microsoft wordt omarmd blijkt onder meer uit het feit dat de nieuwste versie van Office standaard als “click to run” zal worden aangeboden. Dit is in essentie een lokale “bubble” die bij het starten van een Office applicatie zal worden geopend. Voor bedrijfsbrede uitroldoeleinden zal er nog wel een traditionele fysieke installatie beschikbaar zijn. Om de ontwikkelingen van Microsofts applicatie-virtualisatie oplossing “App-V” uit te leggen werd Tony Krijnen uitgenodigd. Zijn presentatie concentreerde zich op de kenmerken van de recent verschenen versie 5.0

Powershell en Silverlight interface
Een speerpunt hierbij is de beheerbaarheid. Waar voorheen command-line opdrachten alleen mogelijk waren via de SFTMIME en SFTTRAY commando’s komt App-v 5.0 met de mogelijkheid om Powershell scripts te gebruiken op client- en serverniveau. Daarnaast heeft een volledig Silverlight-gestuurde web interface de plaats ingenomen van de traditionele management console (MMC) snap-in.

Connection Groups
Vanuit deze nieuwe interface kunnen applicatie-afhankelijkheden op een eenvoudige grafische manier worden aangegeven; in vorige versies was hiervoor handmatige scripting noodzakelijk.

Dialtone expectation
Microsoft realiseert zich dat gebruikers een bepaald verwachtingpatroon hebben. Het is niet langer nodig uit te leggen dat bepaalde opties simpelweg niet kunnen worden aangeboden omdat de applicatie gevirtualiseerd is. Door gebruik te maken van “Virtual Application Extensions” wordt het OS bewust gemaakt van de virtuele applicatie, waardoor de zogenaamde “dialtone expectation” – het praktische verwachtingspatroon van de gebruiker – kan worden bevredigd.

VMware
De nieuwste versie van VMware’s tegenhanger op dit gebied is ThinApp 4.7.3. Dit is de eerste versie die officieel Windows 8 ondersteunt. Een groot verschil met App-V is dat er voor ThinApp geen “agent” applicatie op de clientsystemen nodig is. De gegenereerde .exe of .msi file wordt simpelweg gestart, zij het direct vanaf de harddisk van een desktop, een USB-stick of een gedeelde netwerklocatie. De presentatie werd hier verzorgd door Rob Groenhuis.

Sandbox
Minstens zo belangrijk als de applicatie zelf is de plaatsing en verwerking van gebruikersspecifieke gegevens. Tijdens het packagen van een ThinApp applicatie kan de gewenste locatie voor deze data aangegeven worden. Deze plek wordt de “sandbox” genoemd. Deze zandbak kan op de standaard Windows locatie worden geplaatst of als alternatief naast de locatie van het package zelf (als voorbeeld werd aangegeven voor gebruik vanaf een USB-stick) of op een zelf opgegeven plaats.

Webapp hell
Om problemen met het uitgebreide spectrum aan web applicaties – ook wel “webapp hell” genoemd – het hoofd te bieden komt VMware met een verzameling group policies. Met deze policies kan worden bepaald welke URLs met welke browser moeten worden geopend. Niet langer is het noodzakelijk om gebruikers te instrueren om voor elke webapp een verschillende browser te openen. ThinApp is voorlopig de enige oplossing waarmee ook Internet Explorer 6 virtueel kan worden aangeboden. Dit is bijvoorbeeld relevant voor web applicaties van de firma Siebel, die specifiek deze verouderde versie vereisen.

Migratie
ThinApp packages die gemaakt zijn met een vorige versie kunnen worden overgezet door ze te openen en op te slaan in de recentere uitvoering. Ook kunnen bestaande silent .msi’s overgezet worden naar ThinApp. Om dit te automatiseren biedt VMware een zogenaamde “fling”: een programma van VMware dat zonder ondersteuning te gebruiken is, bedoeld om te verkennen en om mee te hobbyen.

Horizon
Om ThinApp packages op hun eindbestemming te krijgen moest dikwijls gebruik gemaakt worden van third-party oplossing zoals Microsoft SCCM of RES Automation Manager. VMWare komt nu met een volledig eigen delivery oplossing, Horizon genaamd. Hiermee kunnen niet alleen ThinApp packages worden aangeboden, maar ook lokale en SaaS applicaties. Dit alles is ook te combineren met de VDI-oplossing VMware View.

Applicatie virtualisatie leeft; vanwege de interesse moest de organisatie de inschrijving vroegtijdig sluiten. Onder de aanwezigen waren vooral IT-pro’s en mensen uit de industrie. Naast het luisteren naar de sprekers werd door de deelnemers uitgebreid gebruik gemaakt van de mogelijkheid om ook met elkaar te verbinden. Het evenement werd door de meeste deelnemers op de één of andere manier als nuttig beschouwd.

Helion IT is voornemens komend jaar een soortgelijke seminar te organiseren.

Download de Microsoft App-V 5.0 presentatie van Tony Krijnen (Microsoft)
Download de VMware ThinApp 4.7.3 presentatie van Rob Groenhuis (VMware)