Hoe (ont)houd ik mijn wachtwoorden gemakkelijk?

Je kent dat wel, net koffie gehaald, met succes aangemeld op je werkplek en dan….

Unknown

 

 

Ondanks verwoede pogingen deze melding weken lang te negeren / weg te klikken, is het nu zo ver:angstzweet breekt uit, wat nu? Alle namen van de kinderen en huisdieren zijn al eens gebruikt en 1234567 accepteert het systeem al jaren niet meer.

Daarom gaan wij het wachtwoordbeheer makkelijker voor je maken en uitleggen waarom er zoveel wachtwoord “regeltjes” zijn.

Vroeger was het allemaal niet zo spannend. Jouw computer stond op een kamer, achter slot en grendel. Een wachtwoord was niet nodig en van het fenomeen internet had nog niemand gehoord. Tegenwoordig zitten alle werkplekken op internet, veel applicaties draaien zelfs vanaf internet en een wachtwoord is overal voor nodig. Dit heeft allemaal als gevolg dat jouw geheime wachtwoord een goudmijn is voor kwaadwillende hackers van de wereld. Met één druk op de knop proberen ze alle standaard wachtwoorden op jouw account,en met een beetje pech hebben ze tijdens een recente grote hacks op bv. Linkedin jouw standaard wachtwoord allang te pakken.

Het wijzigen van je wachtwoord is daarom bittere noodzaak geworden waarbij het systeem geen gemakkelijke meer woorden accepteert. Op het moment dat je het wachtwoord invoert, controleert het systeem vol automatisch of hij voldoet aan diverse regels. De meest voorkomende zijn: lengte, gebruik van combinatie van cijfers, letters en hoofdletters. Daarnaast heeft het systeem vaak een lijst van makkelijke wachtwoorden, zoals 1234567, qwerty of andere rijen van cijfers of letters die naast elkaar zitten.

Geen paniek! Wij gaan je vandaag helpen aan een nieuw wachtwoord die “hacker-proof” is en je enkele tips geven om het wachtwoord beheer drastisch makkelijker te maken.

Do’s and dont’s!

  • Do– Verander klinkers in speciale tekens of cijfers. Bv. A=@, E=3, I=1 etc
  • Do– Gebruik wachtwoorden die makkelijk te onthouden zijn voor jou, maar niets zeggen voor de buitenwereld, zoals  D1MfWvDM (“Dit is mijn favoriete wachtwoord van deze maand”, waarbij de beginletter van elk woord een letter uit het wachtwoord is en de i van is is vervangen voor een 1. Daarnaast is er om en om een Hoofdletter en een gewone letter gebruikt)
  • Do – Maak gebruik van een wachtwoord manager. Deze kan al je wachtwoorden beheren en zelfs automatisch lange wachtwoorden genereren. Deze hoef je niet te onthouden, maar sla je netjes op in de wachtwoord manager. De wachtwoord manager bestaat voor alle systemen, en zelfs voor je mobiele telefoon. Zo heb je je wachtwoorden altijd veilig bij je. Natuurlijk wel een goed wachtwoord kiezen voor de wachtwoord manager
  • Dont’s– Gebruik nooit de namen van je kinderen of huisdieren, ook niet voor je geheime wachtwoord herstel vraag. Deze zijn vaak eenvoudig op social media te vinden.
  • Dont’s– Deel je wachtwoord niet met vrienden en/of je kinderen en plaats ze niet op Post-it’s op je scherm of onder je keyboard.
  • Dont’s–  Trap niet in phishing mail. Als uw bank een nieuwe pincode van u vraagt zal dat niet via de mail gaan. Controleer daarom altijd de afzender en negeer “vreemde” mails

Wij hopen dat deze tips je helpen en beter beschermen en bovenal je wachtwoord wijzigen net iets leuker maakt.