Waarom zou ik scrummen?

Auteur: André Lokkers

Waarom zou ik scrummen?

Recent heeft een selectie van Helion IT en Helion CS medewerkers een Scrum certificering behaald. Scrum is enorm populair en heeft de laatste tijd een ware opmars gemaakt ten opzichte van de meer standaard waterval en Prince2 methodieken.

Wat scrum zo populair maakt is de hoge mate van flexibiliteit die het de klant én de opdrachtnemer geeft. Bij Scrum mogen opleveringen, deelproducten en zelfs het eindproduct wijzigen. Er is niet één vooraf volledig bepaald einddoel.

In plaats daarvan is er een globaal beeld van wat de klant wil, waarbij de klant per deeloplevering kan bijsturen. Dit heeft als groot voordeel dat de klant uiteindelijk precies krijgt wat hij initieel als doel voor ogen had en de opdrachtnemer niet bij elke wijziging zich direct druk hoeft te maken om de bekende scope creeps, exceptions en management letters.

Voor zowel de klant als opdrachtnemer vergt deze aanpak een niet traditionele ‘mindset’. Veranderingen worden juist ‘aangemoedigd’ in Scrum, natuurlijk met mate maar toch. Scrum werkt in sprints. Deze worden vooraf bepaald, vastgezet en gestart. Gedurende de sprint wordt er binnen het uitvoerende team continue samengewerkt, vinden er brainstorm sessies plaats en is er sprake van deelopleveringen. De klant beoordeelt elke deeloplevering en kan deze naar wens bijsturen, veranderen of zelfs in zijn geheel naar de prullenbak verwijzen. De opdrachtnemers, (het uitvoerende team) moeten hier natuurlijk open voor staan.

Scrum is een projectaanpak waarmee in projecten sneller en beter resultaat wordt bereikt. Benieuwd naar de ervaringen van onze project consultants? Stuur ons een bericht en wij maken graag een afspraak met u.

sales@helionit.nl